Enpä tiedä olenko ikinä antanut kenellekään käsityöohjetta... Mutta kerta ensimmäinen. Varoitan vain, että minulla innostus usein ylittää taidon, niin että tämä ohje on paremminkin á la Kaisa.

Rosee- eli teneriffan- eli aurinkopitsin tekemiseen tarvitaan oma työkalunsa, jonka minä siis hankin Seinäjoen käsityömessuilta Taito EP:n osastolta. Olisi ollut valmiita tarvikepakkauksia lankoineen kaikkineen, mutta koska minä en pitänyt mallissa kukkien päälle tehdystä "hörhellyksestä", ostin mieluummin erikseen langat sekä laatikon.

Laatikossa oli työkalu ja ohjeet. Työkalu on kaksiosainen (osat toisissaan kiinni), keskeltä avoin "kiekko", johon piti painella kiinni mukana tulleet tapit. Ohjeessa käskettiin liimata ne, mutta ainakin minun työkaluni oli niin nafti että hyvä kun ilman vasaraa sain tapit painamalla paikoilleen. Eivät ne sieltä mihinkään liiku... (Huomaathan muuten, että kaikki kuvat tässä ohjeessa suurentuvat kun klikkaat niitä.)

Rosee002.jpg  Rosee001.jpg

Roseepitsiä voi käsittääkseni tehdä ihan mistä langasta vain, mutta kauneimmillaan työssä on mohair.

Pakkauksen ohje on Kitten Mohairille, mutta minä aloittelin ensin kalalangalla tekniikan oppiakseni ja nyt olen tehnyt ensimmäistä varsinaista työtäni Angorina Lyxillä, jota löysin halvalla poistokorista... Ihan varmuuden vuoksi! :) Sinänsä harmillista että langan väri on tumma, toivon mukaan näistä kuvista saa jotakin selvää. Myös esim. Novitan Teddy olisi varmaan aivan ihqa tässä.

Työkalulla voi tehdä kahta erikokoista kukkaa käyttämällä joko ulko- tai keskitappeja. Mikään ei varmaan myöskään estä irrottamasta kiekkoja toisistaan, vaikka sitä ei ohjeessa mainittu... Minä olen toistaiseksi tehnyt vain isompaa kukkaa (valmiina halkaisija noin 11 cm).

Kun työkalu on valmis, aletaan pyörittää lankaa kahdeksikon muotoisena vastakkaisten tappien ympäri. Ja tässä minä teen ohjeen vastaisesti. Siinä käsketään jättää 50 cm mittainen aloituslanka, jolla myöhemmin virkataan kukan ympäri. Minulla tuo määrä ei kuitenkaan riittänyt (?) ja kun joka tapauksessa jouduin tekemään lankaan solmuja, jätän aloitukseen vain ihan pienen langanpätkän. Liitän siihen sitten myöhemmin pidemmän langan. Kun aloituslanka on hyvin lyhyt, siihen tullut solmu peittyy kukan "terälehtiin".

Ohjeen mukaan yhden tappiparin ympäri pyöritetään 1-6 kertaa, Kitten Mohairilla 4. Minä kiersin Angorina Lyxiä myös 4 kertaa per tappipari ja tulos oli ihanan muhkea.

Rosee003.jpg Rosee004.jpg

Neljän kierroksen jälkeen siirrytään viereiseen tappipariin ja näin jatketaan, kunnes kaikki tappiparit on kierretty ja työkalun päälle on muodostunut tähti. Lankaa saa kiertää aika kireästi, niin kukasta tulee pulleampi. Mohair on siitäkin tässä hyvä, että pörröisenä ja "tahmeana" se ei lähde itsekseen purkautumaan mihinkään.

Rosee006.jpg

Kun koko kiekko on täynnä, viedään lanka viimeisen kierroksen jälkeen keskelle. Pujotan virkkuukoukun "sakaroiden" alta ja vedän langan lenkille, minkä jälkeen voin virkata ketjusilmukan jokaisen "sakaran" yli niin, etteivät ne lähde purkaantumaan. (Joudun tunkemaan virkkauslangan sakaroiden välistä työn alapuolelle, jotta pystyn virkkaamaan sillä, mikä epäilemättä ei ole tarkoitus - mutta kuten sanottu, minulla on enemmän intoa kuin taitoa!)

Pyydän anteeksi seuraavien kuvien laatua, jouduin ottamaan ne vasemmalla kädellä jotta sain oikean käteni kuvaan mukaan... :)

Rosee007.jpg

Kun kaikki sakarat on virkattu paikoilleen, ohjeen mukaan pitäisi langat vielä ommella toiselta puolelta kiinnityskohtiin. Minä olen laiska ompelija, joten yksinkertaisesti käännän työn, vedän silmukan sakaroiden välistä ja virkkaan myös toiselta puolelta. Mielestäni kukkasesta tulee silloin nätimpi eikä siihen jää "oikeaa" ja "nurjaa" puolta.

Rosee008.jpg

Tämän voisi periaatteessa tehdä kukan irrottamisen jälkeenkin, mutta on ehkä helpompaa tässä vaiheessa kun kukka on vielä tiukasti työkalussa kiinni.

Näin "tähti" on jo muuttunut kukkamaisempaan muotoon kun sillä on keskikohta.

Rosee009.jpg

Nyt työ irrotetaan varovasti tapeista. Tuloksena on pullea kukkanen.

Rosee010.jpg Rosee011.jpg

Tämän jälkeen minun järkeni kieltäytyy käsittämästä ohjetta. Siinä käsketään virkata kukan ympäri sillä 50 cm lopetuslangalla ja ilmeisesti samalla kiinnittämään kukat toisiinsa - mutta kuten sanottu, en oikein ymmärtänyt ohjetta.

Niinpä olen ainakin tämän harjoituskappaleeni tehnyt siten, että olen virkannut jokaisen kukan ympäri sen valmistuttua. Eli siihen lopetuslankaan, jonka minä siis jätin lyhyeksi, solmitaan pidempi lanka (lankakerän pää). Sitten virkataan kiinteä silmukka ensimmäiseen "terälehtinippuun", tämän jälkeen 8 ketjusilmukkaa, taas kiinteä silmukka seuraavaan terälehtinippuun jne. Varo ettei kukka vedä kupille ja ettei jokin "terälehdistä" vahingossa jää kiinteän silmukan ulkopuolelle. Sorry, unohdin kuvata sen ketjusilmukkavaiheen, mutta tuskin siihen nyt kuvaa edes tarvitaan... :)

Lisäys 12.10.: Aina kannattaa paljastaa tyhmyytensä, koska silloin saa neuvoja! Minua fiksummat kertovat, että tuo 50 cm lanka jätetään keskelle ja sillä ommellaan keskusta, ei suinkaan reunoja! Sitä vain ihmettelen miksei tätä voitu sanoa ohjeessa niin että tällainen anti-käsityöläinen ymmärtäisi! ;)

Rosee012.jpg

Kukista voi sitten niitä toisiinsa yhdistelemällä muodostaa hartiahuiveja, kaulaliinoja, vauvanpeittoja, ponchoja... mitä vain! Ohjeessa oli kaaviot hartiahuiviin ja ponchoon, mutta koska olen puolta pienempi kuin ihmiset keskimäärin :) muotoilen itse oman huivini. Kuva on vähän hassu, mutta päiväpeittoni on samanvärinen kuin nuo kukat enkä jaksanut ruveta siirtämään niitä kovin kauas, niin että sujautin vain alle Novitan sinisen kassin, näkyy tuo muoto edes vähän... :)

Tässä vaiheessa kukat eivät vielä ole kiinni toisissaan. Huivin/ponchon/minkä tahansa kokoa ja muotoa on helppo suunnitella vaihtelemalla kukkien paikkoja.

Rosee013.jpg

Kukat liitetään toisiinsa siten, että aina kaksi kukkaa kiinnitetään toisiinsa kiintein silmukoin kahdesta terälehdestä. Koska minä tein ohjeen vastaisesti ja virkkasin ympäryssilmukat jo ennen kokoamista, olen näperrellyt kukkia yhteen kyllä kiintein silmukoin, mutta erilaisin omituisin viritelmin... Toivon mukaan kuitenkin kestävät.

Tässä huivini alanurkka, yritin saada kuviota näkymään valoa vasten mutta ei se tainnut onnistua.

Rosee014.jpg

Jos haluaa, kukkasten päälle voi niillä työkalun keskitapeilla tehdä pienemmän kukan jostakin pörrö- tai hapsulangasta.

Ohjeessa oli myös sellaisen hartiahuivin ohje, jossa virkataan kukan ympäri neliö ja huivi ommellaan niistä. Siihen asti en kuitenkaan ole vielä päässyt...

Jos tämä ohje on omituinen, syy on kokonaan minun! :) Mutta toivon mukaan tästä on jollekulle iloa.